Het marktplein in Apeldoorn (sommigen noemen het Plein van de Stad) houdt de gemoederen nog steeds bezig.

https://www.destentor.nl/apeldoorn/albert-wil-met-medestanders-alsnog-nieuw-marktplein-in-apeldoorn-tegenhouden~a5b218ba/

Op maandag 27 juli hebben wij dus kennis kunnen nemen van het burgerinitiatief van Albert Mulderij. Wij als GB staan volledig achter de punten die genoemd worden in dit artikel m.b.t. de vernieuwing van het marktplein.

Ook wij hebben ons er al meerdere keren over verbaast dat het College koste wat kost dit plan lijkt te willen doorzetten. Zeker gezien de huidige economische en maatschappelijke gevolgen van de overheidsmaatregelen voor de inwoners van Apeldoorn.

Wij als GemeenteBelangen steunen dit burgerinitiatief daarom volledig. En we zullen daarom voorstellen over de toekomst van dit plein nog een Politieke Markt te houden.


BIJLAGE


Bron: https://www.destentor.nl/apeldoorn/albert-wil-met-medestanders-alsnog-nieuw-marktplein-in-apeldoorn-tegenhouden~a5b218ba/

Albert wil met medestanders alsnog nieuw Marktplein in Apeldoorn tegenhouden

Een markthal op het Marktplein? ,,Schandalig.’’ Albert Mulderij kan er met de pet niet bij dat Apeldoorn dit plan doorzet, ondanks financiële tekorten bij de gemeente. Met medestanders wil hij dit najaar een tegencampagne houden.

Als er een bond van kritische burgers zou bestaan, zou Albert Mulderij prima in het bestuur kunnen. Noem een actueel onderwerp en de energieke 68-jarige vertelt wat hij ervan vindt. En dan niet met losse flodders: van heel wat zaken kan hij de voorgeschiedenis, namen en cijfers oplepelen.

De geplande herinrichting van het Marktplein houdt de Apeldoorner al een tijd bezig. Eigenlijk al vanaf de verkiezing rond dat nieuwe plein. Eind 2018 mochten alle Apeldoorners vanaf 6 jaar stemmen op een favoriet ontwerp. ,,Waanzinnig. Hoe kan een kind van die leeftijd nou een afweging maken die verantwoord is?’’ Toen kwam er het bericht overheen dat het project niet goed begroot was: de kosten zullen hoger uitpakken dan eerst gedacht. En ondertussen werd steeds duidelijker dat de gemeente het financieel zwaar heeft.

Diepvries

Voorlopig is de koers dat de herinrichting doorgaat. Dat bleek toen een aantal politieke partijen onlangs het project achterin de diepvries wilde leggen. Hun voorstel kreeg niet voldoende steun. Het is goed om nu te investeren en zeker om de binnenstad een impuls te geven, zijn twee argumenten om het plan wel uit te voeren. ,,Denk je nou echt dat er ook maar één winkel bij komt door dat afdak op palen?’’, vraagt Mulderij hardop.

Tekorten

Ander argument om door te zetten: het schrappen zou eenmalig 5,3 miljoen euro besparen. Terwijl de tekorten van de gemeente veel groter zijn en bovendien structureel; elk jaar terugkerend dus. Dat deze eenmalige besparing weinig zou uitmaken voor de grote problemen overtuigt de 68-jarige Apeldoorner evenmin. ,,De tekorten lopen wel verder op.’’

In november neemt de gemeenteraad een definitief besluit. ,,Daar hoort eerst nog een democratisch debat aan vooraf te gaan’’, vindt Mulderij. Om dat debat te sturen wil hij tegenstanders verenigen. Zodat ze samen de politiek kunnen overtuigen.

Scherpe toon

Begin deze maand deed Mulderij daarvoor een oproep in een ingezonden brief in deze krant. Het heeft hem 32 reacties opgeleverd. ,,Dat valt me iets tegen. En er is er inmiddels een afgehaakt; die vond mijn toon te scherp. Maar anders word je niet gehoord. Ja, als je met een petitie aankomt wordt die aangenomen met zo’n grote smile – maar hoor je daar ooit iets van terug?’’

Met de gelijkgestemden wil Mulderij zo snel mogelijk een bijeenkomst houden (,,Een tip voor een ruimte is welkom’’). Om de juiste strategie te bepalen. De inzet: het plan van tafel.

Beloftes

De man met ondernemersbloed pakt er verkiezingsprogramma’s bij. Die zijn doorgespit op beloftes over de gemeentefinanciën. ,,Ik heb allemaal punten gevonden waar partijen zich niet aan houden. Kiezersbedrog heet dat.’’ Blijft de vraag over waarom iemand zich zó druk zou maken, als je ook van pensioen kan genieten. ,,Wees gerust, als het gesprek zo klaar is, is het weer over hoor. Maar ik kan gewoon niet tegen onrecht. En eerlijk gezegd begrijp ik niet dat anderen níet reageren.’’

Wie zich nog wil aansluiten kan via albertmulderij@xs4all.nl contact opnemen.


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *